flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася заключна конференція проекту Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні»

24 вересня 2013, 11:32

  Інструмент Twinning є найкращим прикладом надання міжнародної допомоги і особливого формату співробітництва, - таке переконання висловив Голова ВАСУ Ігор Темкіжев під час заключної конференції Проекту Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні» 23 вересня 2013 року. 

    У заході взяли участь: Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські, Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Ален Ремі, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтєкунас, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні Андреас фон Бекерат, керівники проекту з боку держав-членів ЄС – державний радник Франції  Ів Дутріо, суддя Верховного адміністративного суду Литви Віргіліус Валанчус та керівник міжнародного відділу Національної судової адміністрації Швеції Матіас Андерсон, Голова ВАСУ Ігор Темкіжев, заступники Голови Дмитро Липський, Михайло Цуркан, заступник Голови  ВССУ Євген Літвінов, судді та працівники ВАСУ інших судів адміністративної юстиції, керівництво органів суддівського самоврядування, Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, інші представники органів державної влади України, представники неурядових організацій, міжнародні партнери.
  Голова ВАСУ привітав присутніх із завершенням роботи Проекту Twinning, який фінансувався Європейським Союзом і реалізовувався ВАСУ у співпраці з Державною Радою Франції, Верховним адміністративним судом Литви та Національною судовою адміністрацією Швеції.
   Заступник Голови ВАСУ, керівник Проекту з боку України Дмитро Ліпський, виступаючи на конференції, зазначив: «Завдяки цьому ми змогли долучитися до досвіду європейських держав, які пройшли різний шлях створення адміністративної юстиції».
   Проект складався з чотирьох компонентів, кожен з яких мав допомогти адміністративним судам вивчити досвід держав-членів ЄС у певній сфері функціонування адмінсудів та розв’язати наявні проблеми. Зокрема, такими сферами були обрані: ефективна організація діяльності суду, суддівське самоврядування, розвиток законодавства про адміністративне судочинство, навчання та підвищення кваліфікації суддів, співпраця зі ЗМІ та інформування громадськості про діяльність адміністративних судів України.
   Європейські й українські експерти розробили навчальні програми для суддів та працівників апарату адміністративних судів, які ВАСУ надіслав до Національної школи суддів України з пропозицією врахувати у своїх навчальних планах у подальшому. Підготовлено групу тренерів з власної системи та проведено серію семінарів з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод адміністративними судами. Це – перший в історії спеціалізований курс, розроблений саме для суддів системи адмінсудів. Участь у семінарах взяли близько 500 суддів. Розроблено проект Концепції інформаційної системи ВАСУ, проект Інструкції з діловодства в адміністративних судах та здійснено заходи щодо спрощення збору статистичних даних. Прес-служба ВАСУ з урахуванням рекомендацій експертів надає сприяння створенню мережі прес-секретарів у всіх адміністративних судах та їх навчанню. Також розпочато традицію проведення Днів відкритих дверей, розроблено низку методичних матеріалів. На підставі опрацьованих пропозицій експертів Twinning ВАСУ надіслав до Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя пропозиції щодо внесення змін до законодавства про адміністративне судочинство та законодавства про судоустрій.
   Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк наголосив, що Twinning був однаково корисним для всіх представників судової влади, адже реалізовувався Україною у співпраці з трьома різними судовими європейськими інституціями – Державною Радою Франції, Верховним адміністративним судом Литви та Національною судовою адміністрацією Швеції. За словами Руслана Кирилюка успішна реалізація Проекту Twinning є добрим прикладом для подальшого руху України в євроінтеграційних процесах.
  Учасники конференції відзначали, що завершення Проекту не означає завершення роботи над рекомендаціями експертів, адже лише частина з них реалізована, а іншу частину адміністративна юрисдикція спільно з Державною судовою адміністрацією України та Національною школою суддів України  продовжуватиме виконувати надалі.