flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

П'ятихатський районний суд Дніпроптеровської області інформує:

28 грудня 2015, 10:57

Визнаючи людину найвищою соціальною цінністю, Конституція України закріпила широке коло прав, свобод та гарантувала їх захист, в тому числі й від порушення з боку держави, її органів та посадових осіб.

Одним з найдієвішихзасобів захисту прав, свобод, законних інтересів є судовий захист. Це право не може бути обмежене навіть в період введення надзвичайного або воєнного стану, що гарантується ч. 2 ст. 64 Конституції України.

Судова влада – це специфічна гілка державної влади, що чинить правосуддя шляхом справедливого розв’язання правових конфліктів. Правосуддя є гарантом законності й порядку у суспільстві. Держава тільки суду надає право використовувати примусові повноваження державної влади, а саме: в установленому законом порядку застосовувати цивільно-правові санкції у цивільній справі, визнавати особу винною у скоєнні злочину та призначати покарання у кримінальній справі. Основні засади організації та діяльності судової влади регламентовано Конституцією України (розділ VІІІ) та Законом України “Про судоустрій і статус суддів”.

Серед пріоритетних завдань у своїй діяльності Пятихатський районний суд Дніпропетровської області визначає:

–  захист прав, свобод, інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб’єктів владних повноважень та інших суб’єктів при здійсненні ними делегованих повноважень; поновлення порушених прав;

–  контроль за дотриманням суб’єктами владних повноважень законодавства та Конституції, запобігання порушенню прав, свобод.

Очолює суд Митошоп Володимир Михайлович, який має стаж роботи на посаді судді 15 років, з них 5 років присвячені діяльності на посаді голови суду.

До суддівського складу Пятихатського районного суду входять судді, що обрані безстроково: Резніченко Микола Сергійович та працюють в межах п’ятирічного строку: Семенников Олександр Юрійович та Легкошерст Юлія Вікторівна

Судді, які обрані безстроково, мають багатий досвід відправлення правосуддя, це фахівці своєї справи. Ті ж, що нещодавно розпочали суддівську діяльність, мають достатню юридичну практику, а тонкощі роботи переймають у старших, більш досвідчених колег, які таким чином вдосконалюють і свої знання.

Так з початку 2015 року в суді розглянуто більше 2200 справ різних категорій (цивільних, кримінальних, справ адміністративного судочинства, справ про адміністративні правопорушення), а оскаржено 103, що складає лише 4,7% від усіх справ, що розглянуті. Із 103 оскаржених судових рішень 46,6% залишені без змін, 12,6% – скасовано, 7,8% – змінено, 19,4% апеляційних скарг було повернуто апелянтам.

Станом на 01.12.2015 року було заявлено лише одну заяву про відвід судді, в задоволенні якої було відмовлено в зв’язку з тим, що вона не знайшла свого підтвердження у судовому засіданні. Цей показник вказує, що рівень довіри людей, які зверталися до суду, є позитивним.

Організаційне забезпечення роботи суду здійснює його апарат, який очолює керівник апарату. Керівник апарату суду несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу, функціонування автоматизованої системи документообігу, інформує збори суддів про свою діяльність.

Апарат суду нараховує 18 працівників, які мають високий рівень професійних знань і повсякденною роботою створюють для суддів та відвідувачів суду відповідні сприятливі умови. Різновіковий склад колективу дозволяє поєднувати багатий професійний досвід з молодістю та завзяттям.

На сьогоднішній день робота суду є повністю відкритою до громадськості завдяки автоматизованій системі документообігу суду  «Д-3», яка з2010 року працює в суді та дозволила забезпечити повну автоматизацію діловодства на всіх стадіях судового процесу, зробила простішим доступ до інформації у справі, оперативнішою роботу апарату суду, оптимізувала процес прийняття документів, видачі рішень, тощо.

За допомогою цієї системи розподіл справ між суддями відбувається автоматично, що є важливою гарантією неупередженості. Також налагоджено автоматичне відправлення судових рішень до Єдиного Державного реєстру судових рішень. І вся ця інформація відкрита для наших відвідувачів через офіційний веб-сайт суду. Веб-сайт постійно наповнюється новою інформацією,відображає новини суду та корисну інформацію для людей.

Слід також зазначити, що після прийняття Закону України «Про очищення влади» від 16.09.2014 року розпочалася перевірка щодо службових та посадових осіб. Пятихатський районний суд на своєму офіційному сайті постійно звітує про результати таких перевірок, що відповідають вимогам законності, відкритості та гласності.

Прогресивним був жовтень 2015 рік, який відзначився своїми подіями, зокрема відбулися вибори в місцеві органи самоврядування. Відповідно до законодавства під час даних подій судді та працівники апарату суду працювали цілодобово щоб у позивача була можливість подати позовну заяву пов’язаною з виборчим процесом, і довели, що судова система здатна забезпечити швидкий, законний і неупереджений розгляд справ.

 Підводячи підсумки діяльності П’ятихатського районного судуслід зазначити, що за час своєї роботи та існування суд підтвердив, що суди є дієвим інструментом захисту порушених прав, свобод та інтересів громадян та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин.

Сподіваємося, у майбутньому ми приділятимемо ще більше уваги впровадженню нових, більш ефективних комплексних заходів, спрямованих на ефективність роботи та прозорість судової системи.