flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Народний депутат пропонує звільняти суддів за 10% скасованих рішень

20 січня 2015, 10:34

 Порушенням присяги судді є, в т. ч., систематичне некваліфіковане та некомпетентне здійснення правосуддя, якими вважається скасування, зміна або відміна прийнятих суддею одноособово або у складі колегії суддів ухвал, постанов, рішень, вироків та інших процесуальних документів в кількості десяти та більше відсотків від загальної кількості прийнятих (постановлених) ухвал, постанов, рішень, вироків та інших процесуальних документів за один календарний рік.

Такі зміни до ст. 105 Закону «Про судоустрій та статус суддів» пропонує внести народний депутат, Перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець, зареєструвавши законопроект №1719 «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (щодо забезпечення кваліфікованого та компетентного судочинства)».

 

Оскільки відповідно до Конституції України суддя звільняється з посади у разі порушення ним присяги, то у разі ухвалення проекту №1719 суддів почали б звільняти через їхні скасовані рішення.

 

Депутат також хоче внести зміни до тексту присяги судді, зокрема включити до нього слова щодо кваліфікованого та компетентного здійснення правосуддя суддею.

 

Це вже далеко не перша ініціатива депутатів стосовно покарання суддів. Так, О.Купрієнко та А.Геращенко запропонували встановити реальну відповідальність суддів і карати їх за скасовані рішення. Однак, цей проект не отримав підтримки депутатів.

 

Ще один проект щодо змін до Закону про судоустрій зареєстрував народний депутат Ю.Чижмарь. Він запропонував карати суддів за рішення щодо взяття під варту. Докладніше про це у матеріалі «Закон і Бізнес».

 

З огляду на те, що перше читання в парламенті пройшли два проекти, яким передбачено реформування судової системи, то логічніше з боку народних депутатів було би працювати над правками до цих документів.