flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вимоги до кандидатів на посаду судді хочуть змінити

19 січня 2015, 15:33

 На посаду судді може бути рекомендований громадянин України, не молодший тридцяти років, який має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менш як вісім років, проживає в Україні не менш як десять років та володіє державною мовою.

Такі зміни до Закону про судоустрій пропонує внести народний депутат Юрій Чижмарь, зареєструвавши проект №1716 «Про внесення змін до частини першої статті 64 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (щодо вимог до кандидатів на посаду судді)».

 

Однак депутат чомусь проігнорував той факт, що вимоги до кандидатів у судді передбачені також ч.3 ст. 127 Конституції України. Зокрема, Конституція і Закон про судоустрій вимагають від бажаючих стати суддями – бути не молодшими 25 років та мати не менше трьох років стажу.

 

Ю.Чижмарь пропонує внести зміни лише до Закону про судоустрій та зазначає у пояснювальній записці, що прийняття законопроекту не потребуватиме внесення змін чи доповнень до інших законодавчих актів України, не передбачених самим законопроектом. Зрозуміло, що сам нардеп без підтримки колег не може бути ініціатором змін до Основного Закону країни, проте у пояснювальній записці варто було зауважити необхідність їх внесення.

 

Нагадаємо, за підвищення вимог до кандидатів в судді виступають також і в Мін’юсті. Мова йшла про збільшення вікового цензу з 25-ти до 30-ти років, а також необхідного мінімального стажу у галузі права з 3-ох до 5-ти років.